semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

19 veckor efter operationen

Tiden har flugit förbi. Den där kritiska rerupturperioden, där risken för att slå upp skadan är 1 på 50 efter operation, är nu sedan en vecka över. Det känns lite som att gå i mål.

I dagarna har jag läst om Jonas Jerebkos comeback efter hans hälseneskada. Nu gick inte hans hälsena av helt, men rehabiliteringen blev trots det långvarig. Dessutom drabbades han av strejken där borta, så ett långt avbrott från tävlingsbasket blev det ju. 17 poäng och fem returer, poängbäst i laget och den som fick mest speltid. Det imponerar på mig.

Jag är helt säker på att jag såg just Jonas i entrén på Högskolan i Borås, alltså min arbetsplats, precis efter min reruptur. Det var på gymmet på högskolan som skadan skedde. Jonas är från boråstrakten och jag har sett hans handavtryck på biblioteket i Kinna. På något vis fick jag en motivationshöjare direkt, även om jag just då inte visste att hälsenan var av.

Ju mer tid som gått desto mindre har jag tittat bakåt. Senan har känts starkare och starkare och blivit allt smidigare, så jag känner mig säkrare i allt jag gör. Gå nerför trappor är dock svårt att göra på ett naturligt sätt trots bakåt-step-up-träningen, men sjukgymnasten säger att den här biten får ta tid.

Imorgon är det två veckor utan kryckor. Även om jag blir riktigt trött ibland känner jag inte att jag behöver dem.

SemanticDave @ 2011-12-29 10:03:28 » Permalänk

rehab avsliten hälsena jonas jerebko basket

Trappar upp

I dagarna är det fyra månader sedan jag opererades. Nu har jag bestämt mig för att börja lämna kryckorna hemma när jag ska ut på mina utflykter. Igår var det frisören tur och retur, cirka 2,5 km totalt, och idag var det sjukgymnasten tur och retur, ca 3,2 km totalt.

Jag var lite sent ute och var tvungen att bättra min bästa-tid 31 minuter på 1,6 km och det gjorde jag rätt rejält. Det har å andra sidan gått tre veckor sedan den tiden gjordes så det var inte speciellt förvånande att det tog blott 23 minuter att tillryggalägga sträckan. På vägen hem gick det ytterligare tre minuter snabbare.

Nästan normal gångfart med andra ord.

Jag vet inte om sjukgymnasten har gett mig ett annat träningsschema än det som föreslås på de flesta håll. Det jag fick vid första rupturen är i stort sett identiskt med detta. Den här gången har jag inte gjort vare sig statisk vadmuskelträning eller vanliga tåhävningar, för att nämna två skillnader. Fokus har istället legat på att träna vadmuskulatur genom mer vardagliga rörelser. Som att gå upp och ner i trappor, step-ups och vanlig gång.

Andra, mindre vardagliga rörelser har också ingått, men någon direkt styrketräning av vadmuskeln har jag inte gjort. Inte heller har jag stretchat något, senans rörlighet ökar ändå i takt med att jag börjar gå mer och mer naturligt.

Men det har gett resultat. Vid gårdagens morgonmätning var underbenet 36 cm i omkrets, precis som före operationen och två centimeter mindre än högerbenet. 3,5 cm är tillbaka. Och jag går hyfsat normalt.

Så här dags skulle jag enligt det första schemat ha börjat med jogging på tjock matta, zick-zack-övningar och småjogging i åttor. I mitt nuvarande schema är det högre knälyft och spänstigare steg på tjock matta som gäller, och så småningom lättare jogging.

Hittills har det varit en smärtfri rehabilitering, men i fredags stack det till i senan vid ett flertal tillfällen efter gymmet. Jag hade då cyklat först 8 minuter och lite senare 15 minuter, samt lagt på lite extra vikter på dragapparaten. Ett tydligt tecken på att jag kört för hårt enligt sjukgymnasten, men inte värre än så.

Två enklare övningar har tillkommit. Gå framåt och tillbaka med dragapparat och gå i sidled med gummiband som belastning är inga problem med att klara, men den tredje övningen är desto svårare: step-up baklänges. Den blir både fysiskt och psykiskt påfrestande, främst är det senans korthet som ställer till problem i nuläget.

SemanticDave @ 2011-12-13 11:46:24 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

Nya framsteg

Sisådär 15 veckor efter rerupturen vågade jag mig åter in i duschrummet på ett gym. Tidigare hade jag bara bytt om och tagit duschen hemma, men nu var det dags för en liten psykologisk utmaning igen. Gången dessförinnan som jag gjorde detta resulterade ju i rerupturen och det är klart att sådana saker kan lätt sätta sig i skallen. Förutom dusch (en riktigt lång en för övrigt) blev det även lite bastu. Minns inte när jag satt i en bastu sist, kan möjligen ha varit på nyårsdagen när vi var på spa, sambon och jag.

Nu har jag också börjat köra vår bil igen. Första gången var det besvärligt med kopplingen. Foten och vaden har en bit kvar till normal styrka och finmotoriken var som bortblåst. Men några kilometer senare kändes det helt ok, om än uttröttande. Jag har sedan dess varit ute på två långkörningar, och nu är åtminstone finmotoriken tillbaka. Trött blir jag förvisso.

Underbenet ligger kvar på förra veckans 35,5 cm, vilket är en ökning på 2 cm de senaste åtta veckorna. 1 cm till bör jag väl kunna öka den närmaste månaden kan man tycka, men sista biten kommer nog ta lång tid.

SemanticDave @ 2011-12-07 09:04:16 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

Master Data Storyteller

Fancy titel? Skottet tagit på KDNuggets.

SemanticDave @ 2011-12-05 15:29:49 » Permalänk

data mining visualization story telling jobbtitlar

The Pompey way

Det är aldrig enkelt när det gäller Pompey. Alltid ska det vara något att bekymra sig över. Oftast ägarskapet. Vladimir Antonov är häktad och om han fälls blir han ytterligare en i raden av ägare eller delägare i Pompey som kan klassas som brottsling.

Och detta händer precis när vi börjar tro att klubben hittat sina fötter igen, med ungdomssatsning och allt, och den spännande managern Michael Appleton. Fansen behöver känna lite positiva vindar. Visst är det sant att stämningen på Fratton Park brukar vara som bäst när läget är som mest utsatt, men det finns en gräns och den är korsad för länge sedan.

Passionen som fanns där när laget spelade 1-1 mot Sunderland och Avram Grant blev uppvisad på läktaren efter att ha skällt ut domaren är långt borta just nu.

SemanticDave @ 2011-11-25 14:38:10 » Permalänk

portsmouth pompey michael appleton vladimir antonov

SIDA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16