semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Första promenaden utan kryckor

Det hann gå fem och en halv månad men till slut kom den där första rejäla promenaden utan kryckor, ganska så exakt tre månader efter operationen. Jag hade precis varit hos sjukgymnasten som glatt konstaterade att jag klarade alla nya övningar galant, varpå jag bestämde mig för att se hur långt jag orkade gå utan kryckor. Det blev 1,6 km, det vill säga hela vägen hem. 2386 steg typ. När man går så långsamt måste man sysselsätta hjärnan med något.

Dagarna innan tjuvcyklade jag lite på motionscykeln på gymmet och orkade fem minuter med en medioker snittkadens på 35. Min vita träningströja var lokalt genomskinlig av svett. Samma sak har jag nu upprepat två gånger fast med högre kadens och i runda slängar har jag trampat 675 varv. För den som inte har pulstränat på fem och en halv månad känns detta som ett stort framsteg och en stor befrielse.

Nu när jag snart är redo att kasta kryckorna, det är ett par kritiska veckor kvar trots allt, har jag börjat fundera på vilka positiva saker som skadan har medfört sig. Här kommer några:

SemanticDave @ 2011-11-25 14:30:30 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

Återbesök

Nästan på dagen tre månader efter rerupturen var jag tillbaka på SÄS för en kontroll av en ortoped. Han gjorde lite mekaniska tester och knackade på senan allt hårdare för att testa reflexer och kunde konstatera att allt nog var som väntat. Att området runt senan fortfarande är svullet är inget konstigt och att reflexerna är något sämre på vänstersidan är inte heller något att orda om. Skadan är ju inte helt läkt ännu.

När jag luftade kalven första gången hade jag tappat en centimeter i omkrets i underbenet. Då tyckte jag att det var mycket för den där vadmuskeln såg ut som en klump med gröt som bara hängde där. Efter andra avgipsningen, den efter rerupturen, hade jag tappat totalt fyra centimeter.

Där låg jag stadigt i åtta veckor men samtidigt kunde både jag och sjukgymnasten konstatera att det blev mer och mer muskel av degen. För någon vecka sedan såg jag första tendensen på att muskeln börjat växa, en ökning i omkrets med en halv centimeter. Vid dagens mätning var det ytterligare en ökning på en halv centimeter och totalt ligger jag nu tre centimeter efter normaltillståndet.

Det kommer förstås att ta tid. Normal rehabtid är sex månader, men jag får antagligen räkna med ytterligare tre till nio månader för att bli så gott som återställd. Det är okej det med faktiskt. Jag känner inte något sug efter att springa just nu, men jag känner ett sug efter att ta nästa steg. Att kunna gå obehindrat och kanske framför allt att kunna cykla på motionscykel. Fem månader utan pulsträning är lång tid.

Jag har förstås sökt mycket information på webben om hälsenor, allt från bloggar till operationsbilder. En blogg jag fastnat för är Avsliten hälsena. Den har gett mig mycket hopp och därför ger jag den nu ett litet bidrag i PageRank-poängen.

SemanticDave @ 2011-11-16 09:57:04 » Permalänk

rehab avsliten hälsena återbesök

Tillbaka där det hände, 12 veckor senare

Idag är det på dagen tolv veckor sedan rerupturen. Den skedde en onsdag i gymmet på jobbet. På vägen därifrån halkade jag med kryckan som antingen redan var våt eller så satte jag den i en våt fläck. Jag har lätt att koppla obehagliga händelser till platser och av det skälet är jag inte så intresserad av att gå dit igen, men man måste försöka ta sig igenom sådana psykologiska spärrar. Annars lägger man bara till ytterligare en plats till de man inte vill besöka på grund av en obehaglig händelse.

Men hälsenan går inte av igen för att jag går till gymmet på jobbet igen, om den går av igen i det här skedet beror det på att jag är oförsiktig eller att någon annan är det.

Idag var ett perfekt tillfälle att lämna arbetsuppgifterna för en stund för att göra lite rehabövningar med bollarna och mattorna i gymmet. Möta rädslan och få en anledning att göra det. När nu det är gjort är det inget långt steg att börja träna där igen, vilket jag kommer att behöva de veckor som jag inte är hemma.

Normalt räknar man med 26 veckors rehab för en avsliten hälsena där vecka 8-18 är lite mer kritisk. 12 av dem är nu avklarade och nu har jag ytterligare 6 veckor framför mig då jag ska vara lite extra försiktig.

Det börjar kännas lite mer överkomligt nu.

SemanticDave @ 2011-11-09 11:33:53 (uppdaterad 2011-11-09 11:34:56) » Permalänk

rehab avsliten hälsena

Tio veckor

Tio veckor och en dag närmare bestämt. Så lång tid har det gått efter operationen och det är ett par dagar längre än jag klarade mig förra gången. Hälsenan har överlevt sex dagar och tre gymbesök utan ortos och jag har aldrig känt mig så fokuserad förut. Rädd för att det ska hända igen förstås, och det gör mig extra försiktig när jag går. Inget hoppande för att ta mig fram snabbare, kontrollerad och långsam gång är vad som gäller.

Nu har jag börjat gå utan kryckor under mina promenader. Först 20 steg utan kryckor, sedan 80 steg med kryckor. Och så minskar vi skillnaden till nästa gång.

På tisdag blir det nytt sjukgymnastbesök och nya övningar. Dags att börja träna vaden nu skulle jag tro. Svullnaden under fotknölarna tilltar under dagen och foten känns knappt igen på kvällen. Med en mer aktiverad vadmuskel hålls cirkulationen igång bättre, men för närvarande får jag använda stödstrumpor från löplabbet för att hjälpa den lite.

Såg den avslutande halvleken på den för Elfsborg nästan godkända säsongen (1,9 i poängsnitt är under godkända 2 för ett guldjagande lag). Tappade lite lusten när gulddrömmarna gick upp i rök, men vet ju innerst inne att om några år, ett decennium eller kanske flera, kommer vi att se tillbaka på Magnus Haglunds tid i Elfsborg som en storhetstid.

En som varit med om en speciell resa är Johan Karlsson som avslutade sin karriär med ett snyggt straffmål mot Trelleborg. Kanske var detta hans bästa säsong i Elfsborg, och kanske var han en av lagets bästa spelare under säsongen. Felfri skulle jag vilja säga.

Som Alfanatiker som jag en gång var tyckte jag det var extra roligt att lagkamraterna kallade Karlsson för Alf. Jag hade målat en tvåpinnsflagga med Karlsson som motiv innan dess. Karlsson var en av mina stora favoriter i laget i början av 2000-talet och en gång spelade jag i hans tröja i MFF Support Cup. Vi fick låna a-lagets dräkter, men inte gick det bättre för det.

Jag tror dock att jag tog bollen från Hasse Borg någon gång.

SemanticDave @ 2011-10-28 23:06:27 » Permalänk

rehab avsliten hälsena elfsborg johan karlsson magnus haglund

Det är bara smärta...

...och det är en nödvändig smärta. Idag var jag hos sjukgymnasten igen och kände att jag hade gjort stora framsteg. På vägen därifrån för två veckor sedan började jag gå mer normalt genom att sätta i en krycka samtidigt som jag satte i en fot, på vägen från frisören en vecka senare upptäckte jag att jag kunde gå ett par hyfsat normala steg utan kryckor men med ortos.

Idag kom nästa utmaning. Ortosen ska av nu, men det får ske successivt eftersom det är andra gången. Jag gör balansövningar där jag ska träna ena benet med ett gummiband samtidigt som jag står på det andra och stöttar mig med en krycka. Det gör ont i vänsterfoten. Senor och ligament har ju varit inaktiva, och det är dags att väcka dem.

Vägen till en fungerande vänsterfot går genom smärtan. Svårare än så är det inte. Det är lite lustigt för samma smärta har jag brukat njuta av när jag sprungit, och när jag gått dagen efter en stukning.

Det är regnigt och ruskigt ute och det blåser en hel del. Trots det var det inget snack om att jag skulle gå de 1,6 kilometrarna hem. Det tog mig 30 minuter och det är jag riktigt stolt över. Trots smärtan, kryckorna och de yttre förutsättningarna gick jag hela vägen.

Nu gäller det bara att börja göra det utan pjäxan också.

Det är lite synd att ta av den för den har fungerat som en bra isbrytare under den här perioden. Det är många okända människor som kommer fram och frågar vad som hänt. Nu vet jag inte riktigt hur jag ska bryta isen framöver. Jag provade med att använda Borås och regn med två personer och det funkade bra en regnig dag som denna.

Får fortsätta öva på det också.

SemanticDave @ 2011-10-18 12:05:06 (uppdaterad 2011-10-18 12:19:14) » Permalänk

rehab avsliten hälsena

SIDA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16