semanticdave.se

En webbplats under konstruktion

Nära ögat

Bara för att ortosen ska bort först på måndag betyder det inte att jag inte kör ortosfritt vissa dagar eller delar av dagar. När foten får fritt spelrum kan den hitta på saker som inte är så bra för den. Rörligheten begränsas förvisso fortfarande av svullnaden, om än mindre än tidigare, men när det gäller att parera plötsliga snubblingar hjälper den inte så mycket.

I förrgår bestämde jag mig för att gå från datorn, lämna jobbet en stund och lägga mig i soffan. Få upp foten i högläge och kontemplera lite grann. Jag kom inte så långt. Högra fotens lilltå fastnade i högra kryckan, kroppen fick framåtrotation och vänster framfot fick parera fallet. Det högg till i hälsenan och sedan kom smärtan till vadmuskelns ytterlägen, men funktionen och rörligheten var kvar.

När jag lade mig i sängen med foten på några kuddar kom kallsvettningarna. Det var precis en sådan sak jag skulle undvika, och nu gjorde jag det dessutom veckan innan ortosen skulle tas bort. Jag hade haft turen att fallet inte var kraftigare än att senan höll. Konsekvensen av klantigheten blev istället en mindre bristning i vaden.

De kommande tio veckorna blir kritiska. Det är då risken för reruptur är störst. Förhoppningsvis har jag lärt mig av denna lilla incident, men att hålla sig fri från klantigheter i tio veckor låter som en tuff uppgift.

Men vi tar det en vecka i taget.

SemanticDave @ 2011-08-05 17:18:04 » Permalänk

klantigheter rehab avsliten hälsena

En vecka kvar med ortosen

Sista veckan med ortosen är påbörjad. Strax innan läggdags mätte jag mina underben och lår. Vänster underben mätte 38 cm i omkrets, precis som det högra vid första mätningen. Det högra var svulstigt värre med en omkrets på 40 cm. I morse hade bägge dock krympt med två cm vilket innebär att läget är oförändrat gentemot förra veckan och samma sak kan sägas för låren. Dock så har jag nu gått upp till 25 kilo och fler än 10 repetitioner i quadricepscurlen.

Målet för denna veckan är att gå utan kryckor. Jag tänkte låna svärmors sambos träsko och ta några stapplande steg i trädgården. Får se hur det går.

Jag fortsätter med statisk träning och rörlighetsträning. Har fortsatt svårt att vinkla foten uppåt. Svullnaden runt ankeln består och skavsår på hälsenan och runtomkring hindrar också. Det är svårt att säga hur stram själva senan är eftersom jag inte riktigt vet vilken smärta jag bör känna ifall jag sträcker den för mycket. En fråga jag får ta upp med sjukgymnasten på måndag.

Sedan väntar två veckors rörlighetsträning och gång med kryckor till smärtgräns. Här får jag vara lite försiktig eftersom min smärtgräns när det gäller ben, muskler och senor är hög. Jag har redan provat på gång med kryckor utan ortos ett par gånger och det är lätt att bli lite feg när man inte har något som skyddar. Säkert lika bra det.

Om allt går som det ska är jag nu bara tre veckor från att kunna börja med pulsträning. Motionscykel och simning i så fall, lätt jogging ligger fortfarande cirka tre månader bort. Även om det går långsamt är det väldigt roligt att se framstegen.

SemanticDave @ 2011-08-01 16:25:28 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

Fynbesök

Sambon hade samlat ihop till en gratis hotellnatt och vad kunde vara bättre än att tillbringa den på Fyn, närmare bestämt i Odense? Fyn är vackert och danskarna är ju som alltid trevliga. Om man förstår vad de säger, men man kan ju alltid nicka och le. Det blev mestadels engelska för vår del och jag skäms lite över att inte kunna förstå vad grannarna i väst säger.

Vi tog bilen över den nya bron till Själland, över den lite äldre bron till Fyn och checkade in på hotellet i Odenses utkanter. När vi skulle parkera i centrum stötte vi på patrull. Vi hade inte tillräckligt med mynt, kunde inte SMS-betala och automaterna tog inte VISA. Vi fick använda de få mynten vi hade och sedan gå till marknaden vid Rådhuset, fixa lite växel och sedan lägga på tillräckligt. Det är jobbigt att gå med kryckor på gammal ojämn torgstenmark, vilket också en dansk äldre man påpekade. Han frågade vad jag hade gjort och berättade sedan att han hade brutit benet tre gånger. Kryckor och ortos är en bra isbrytare.

Danmark är ju förstås känt för sin öl och jag kan varmt rekommendera Rådhusets egna stout. Vi fick med oss en tvålitersflaska av denna och ett antal flaskor från Refsvindinge och Midtfyns Bryghus som vi besökte dagen efter.

Efter ett par timmars kryckhaltande tog vi oss tillbaka till hotellet. Nästa äventyr var att försöka duscha i ett trångt badrum utan att sätta ner vänsterfoten, som ännu är både lite för klen och för svullen för att kunna stå på. Och tar man med kryckorna in i duschen ber man om trubbel, men vad ska man annars göra? Den här gången halkade jag i varje fall inte.

Sovandet utan ortos går bra, det är enormt skönt att lufta foten nattetid. Dessutom tycks svullnaden gå ner vilket gör foten lite rörligare. Jag överdriver vadmuskelträningen just nu vilket antagligen bidrar till att foten rör sig mer under natten. I morse var senan trött och öm.

Dagen inleddes med hotellfrukost och sedan en biltur ner till Assens på Fyns sydvästra spets. Assens är en liten pittoresk by som vi redan öronmärkt för kommande semestrar. Vi provianterade lite lätt på en italiensk sylta där jag fick frågan på italiensk-danska vad som hade hänt. Achilles och calcio svarade vi varpå mannen på andra sidan disken berättade om en svår axelskada som krävde en massa stygn. Åtminstone var det så det lät och gestikulerades.

Nästa stopp var Midtfyns Bryghus som bara hade öppet för bokade rundvisningar och provningar. Det gjorde inte mycket eftersom ölet ändå säljs i smidiga turistförpackningar i de lokala butikerna.

Vi hade sedan tänkt oss titta in på Egeskovs slott, men köerna ringlade lite väl långa för att jag skulle vilja parkera mina kryckor och mig där. Istället tittade vi in i delikatessbutiken på platsen och köpte med oss lite mer öl. Jacobs chiliöl ska testas senare ikväll.

Ölet kommer från det närbelägna bryggeriet Refsvindinge, som av en händelse blev nästa stopp. Det låg ju ändå på vägen. Stället såg ut som en del av en stor bondgård och man kunde gå in i en stor lagerlokal för att plocka på sig öl man ville köpa. Sortimentet finns att beskåda här. Det blev några flaskor av Mors Stout, Bedstemors Stout och Den Sorte Enke med mera. Dessutom lade mannen på lagret i ytterligare två flaskor direkt från kylen. Oklart varför, jag kunde inte tyda vad han sade.

Därefter lämnade vi soliga Fyn för molniga Själland och regniga Skåne. Imorgon ska jag nog sträcka senan lite till, kanske kan jag tvinga foten att vinkla sig uppåt lite grann med min kroppsvikt? Det som stoppar är främst svullnaden på ovansidan, men också att senan är stram. Det är nog viktigt att våga belasta foten och aktivera vadmusklerna mer. Då kanske svullnaderna lättar.

SemanticDave @ 2011-07-28 18:42:24 (uppdaterad 2011-07-28 18:42:37) » Permalänk

öl rehab avsliten hälsena danmark fyn bryggeri stout

Förbereder för ett liv utan ortos

6 veckor idag, 2 veckor kvar med ortosen och ny omvinkling. Är i neutralläge nu och det känns knappt att senan sträcks ytterligare. Återstår att se hur promenaden till ICA-butiken med paketutlämningen kommer kännas. Det är en kilometer dit.

Förra veckan gjorde jag kontrollmätningar av underben, lår och midja. Idag var det dags att se vad en veckas rehab åstadkommit. Vänster underben är nu nere på 36 centimeter på tjockaste stället, att jämföra med höger underben som ligger kvar på 38. Vänster underben har tappat en centimeter i omkrets på en vecka, vilket innebär att det är dags att steppa upp styrketräningen för dess muskler.

Vänster lår har växt i omfång med 0,7 centimeter och det högra med 0,5. Detta till följd av lårcurlen som jag nu lagt på ytterligare fem kilo på. Vänster lår mäter 53,7 centimeter i ospänt läge och höger lår 55,5. I spänt läge är skillnaden större; 56 mot 59.

Midjemåttet har märkligt nog minskat med en centimeter till 92. Vikten har dalat från 80 till 79,5 kilo.

Jag försöker nu förbereda för nästa steg i rehabiliteringen: att klara mig utan ortos. Jag tar av den så ofta jag kan och gör lite rörelser. Jag har tagit två bad i badkaret och det är inte helt enkelt att göra. Att kliva i och ur ett badkar utan att sätta ner vänsterfoten är en mindre konst i sig men likväl något jag måste klara av om två veckor. Varma bad bör också göra bra saker med svullnaden som fortfarande består i området runt skadan. På bägge sidor om senan fram till fotknölarna och på ankelns ovansida är foten fortfarande svullen.

Det är nu också dags att sova utan ortos. Egentligen skulle jag börjat göra det för två veckor sedan, men doktorn tyckte att risken var för stor att skadan skulle gå upp. Nu borde läkningen gått så långt att det är riskfritt, men jag blir ändå nervös av tanken. Jag har svårt att ligga still i sömnen.

Annars går förstås många tankar till Norge och de drabbade av det som hänt där. Det känns skönt att flera ledare har pratat om vikten att försvara demokratin. Följande Star Wars-citat dyker upp i skallen: Anakin, my allegiance is to the Republic, to democracy.

SemanticDave @ 2011-07-25 13:12:35 » Permalänk

rehab avsliten hälsena ortos

Hur mycket kan man sträcka då?

Jag undrar om jag inte är lite IT-skadad. Tog av ortosen och vinklade foten uppåt tills det tog stopp. Då tänkte jag att jag skulle vilja fortsätta tills senan gick av för att sedan klicka Undo. För att veta hur mycket senan kan sträckas.

Imorgon är det 6 veckor sedan skadan uppstod. Fortsatta framsteg görs. Har gjort lårcurl några gånger på gymmet, bara för att jag kan. 10 kilo är dock långt från de 40 jag brukade lägga på, men jag måste ju vara försiktig.

Omvinkling på måndag, då är det noll till 7,5 grader uppåt som gäller.

Jag känner redan senan sträckas.

SemanticDave @ 2011-07-22 17:09:40 » Permalänk

rehab avsliten hälsena

SIDA 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16